Content feed Comments Feed

Prietenia trebuie sa aiba ca tinta casatoria

Publicat de Mihai (admin) luni, 14 februarie 2011

Astazi as vrea sa las deoparte limbajul sobru, pentru ca simt nevoia sa vorbesc cu voi deschis, ca si cum am sta fata in fata, ca de la frate la frate.

Imi doresc sa te previn de anumite pericole pe care se poate sa nu le constientizezi datorita lipsei de sfat duhovnicesc sau poate datorita putinei experiente caracteristica tineretii. Imi doresc sa nu suferi de pe urma vreunei deceptii in dragoste, si nici sa faci pe altcineva sa sufere spunand ca "n-am stiut". Imi doresc sa gasesti persoana potrivita pe care sa o iubesti, si care sa te iubeasca, si cu care sa-ti inchei anii vietii acesteia in demnitate si bucurie. Pana sa ajungi acolo incepem cu primul pas: prietenia.

Poate ai, sau poate vrei sa-ti faci prieten(a). Trebuie sa stii ca existenta unei relatii de prietenie, dintre o fata si un baiat, trebuie sa aibe intotdeauna ca motivatie casatoria. Nu se cade sa-ti doresti o prietenie fara sa te gandesti si la casatorie. Pur si simplu prietenia dintre un baiat si o fata nu este un scop in sine, deoarece prietenia singura nu poate suplini nevoia cea mai profunda si intima a ta si a tuturor oamenilor: a iubi si a fi iubiti cu toata daruirea posibila, neincetat. Lucrul acesta se poate implini numai in cadrul tainei casatoriei. De aceea, o prietenie care nu este motivata de casatorie, este o prietenie imatura si stearpa. Orice prietenie care nu are ca centru de greutate dorinta casatoriei, este o prietenie pe care o va splubera vantul provocarilor vietii. Cate prietenii nu s-au destramat dupa 2, 5, 7 ani de existenta aparent trainica? Si era bine in aparenta, dar in esenta lipsea simtamantul casatoriei, caci acesta este defapt scopul si finalitatea prieteniei: cand doi oameni devin un singur trup sub binecuvantarea lui Dumnezeu.

Prietenia care nu se concretizeaza in casatorie din pricina faptului ca se prelungeste fara motive temeinice, este o prietenie care va obosi pe cei doi protagonisti, racindu-i pana la despartire. Asa este in firescul lucrurilor. Prietenia in sine nu este destul pentru a mentine dragostea dintre un baiat si o fata. Este dosebit de important ca dragostea sa poarte directia casatoriei, caci numai astfel poate fi responsabilizata si traita frumos. Daca prietenia fata de persoana iubita nu are seriozitatea care sa implice gandul casatoriei, atunci ea are toate sansele sa ajunga doar o prietenie de moment, prietenie care ti-a stirbit din feciorie prin fiecare sarut care nu a fost adresat viitorului sot, viitoarei sotii.

De la a crede ca prietenia este scop in sine, multi tineri au ajuns sa vada in concubinaj un mod de viata. Dar concubinajul este un mod de neasumare reciproca a iubirii si a responsabilitatilor ce decurg din actul iubirii. Se va destrama aceasta prietenie libertina sub greutatea iresonsabilitatii celor doi protagonisti.

Toate acestea ti le spun deoarece este important sa stii cum sa eviti greseli care pot costa foarte mult, caci costul de care vorbesc este regretul, unul dintre cele mai apasatoare si persistente sentimente umane. E plina lumea de tineri si oameni care regreta. Regreta ca nu au facut lucrurile de la inceput cum trebuie. Regreta ca nu au stiut sa iubeasca si sa aleaga. Bine ar fi sa nu ingrosi si tu randurile. De aceea am sa te instiintez de alti catva pasi gresiti intr-o relatie de prietenie.

Mi-a fost dat sa vad pana acum, tineri care si-au facut prieten(a) doar pentru a scapa de singuratate. Altii doar pentru a uita de esecul vechilor iubiri. Altii doar pentru ca sa scape de gura lumii. Nu mai zic de cei care isi fac prieten(a) doar ca sa-si satisfaca pofta trupului. Nici una din aceste motivatii nu este normala si toate duc la deceptii in dragoste. Fereste-te de asemenea motivatie de a porni o relatie de prietenie. Nu este un motiv sa-ti faci prieten(a) ca sa scapi de singuratate. Te pui pe tine pe primul loc, ceea ce denota egoism, iar egoismul e rugina ce se ascunde intr-o relatie de iubire, erodand-o incet incet pana la subrezire completa.

Nu este un motiv sa-ti faci prieten(a) ca sa treci mai usor peste suferinta provocata de o iubire anterioara terminata dureros. Asa ceva, ar insemna sa-ti fardezi rana crezand ca te-ai vindecat si ca poti alerga fara sa te mai doara. Mai rau decat atat este ca intri intr-o relatie de iubire fara sa fii pregatit(a) sa iubesti. Vei sfarsi facandu-ti si mai mult rau, dar vei rani si persoana pe care ai incercat sa o iubesti nevindecat(a) de ranile trecutului.

Este firesc sa pornesti in cautarea prieteniei doar din dorinta de a iubi si de a fi iubit, dar trebuie sa mai stii si altceva...

De ce multe dintre relatiile de prietenie se termina prost astazi?

Se termina prost pentru ca tinerii iubesc superficial, adica mai mult sub impulsul hormonilor decat duhovniceste. Nu au fost invatati cum sa iubeasca profund inca din sanul familiei. Cum aceasta? E ca si cum toata lumea ar spune cat de minunat este sa conduci o masina, dar nimeni nu-ti spune aproape nimic despre regulile de circulatie obligatorii, menite sa confere siguranta si integritatea tuturor participantilor la trafic. Te entuziasmezi, te urci la volan fara permis, intri in intersectie animat de feeling-ul vitezei mari si...buff...te-ai accidentat. Si doare...dar nu numai pe tine.

Cine-i de vina ca tinerii nu stiu regulile de circulatie? Ei ca le vad dar nu le percep semnificatia din nestiinta sau noi ca nu le-am spus de ele si de toate semnificatiile si urmarile lor? Si unii si altii. Tinerii ca nu asculta si nu au rabdare, iar parintii ca nu ii invata.

Tinerilor li se spune peste tot doar cat de frumoasa este iubirea, dar nu li se spune si ca trebuie sa stie cum sa iubeasca ca sa nu se parleasca cu focul iubirii. Astfel, li se face vant pe drumul vietii nepregatiti de calatorie. Se accidenteaza sarmanii in adancul inimii si raman cu dureri sufletesti greu de purtat. Aproape nimeni nu-i invata despre raspunderea iubirii. Nu ii invata parintii sa aibe rabdare, sa-si pastreze fecioria pana la casatorie si nu sunt invatati sa nu confunde simtamantul de dragoste cu pofta trupului. Nu sunt invatati sa caute persoana potrivita dupa reperele date de Biserica, si astfel ajung complexati, frustrati si plini de prejudecati dupa o iubire ratata in care au pus mult suflet.

De aceea, inainte de a-ti dori o relatie de prietenie trebuie sa inveti cum se iubeste. Iar cum se iubeste este doar crestineste. Si pentru a iubi crestineste trebuie sa inveti sa fii responsabil, sa gandesti profund, nu de pe azi pe maine. Te rog sa nu fii superficial(a) intr-o relatie de prietenie. Nu te grabi ca sa nu gresesti. Trebuie sa inveti sa iti asumi o relatie de iubire si trebuie sa inveti sa nu alegi niciodata singur(a), ci mereu cu Hristos Domnul alaturi. Singurii pasi siguri intr-o relatie de prietenie, sunt aceia care calca pe urmele ascultarii de Dumnezeu. Nu trebuie decat un singur pas gresit pentru a pierde raiul iubirii dintre baiat si fata: "gusta...nu se intampla nimic rau" ...asa au fost pacaliti si primii oameni.

Porneste pe drumul prieteniei cu pasii cei mai siguri, cu multa rabdare si ascultare. Si-abia dupa asta te vei bucura alergand prin ploaie si prin vant, prin picurii de roua si razele de soare...cu cel (cea) care va fi perechea inimii tale.

Sursa: Ortodoxia Tinerilor

0 Responses to Prietenia trebuie sa aiba ca tinta casatoria

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare