Content feed Comments Feed

PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-Vicar Patriarhal

Publicat de Mihai (admin) luni, 21 decembrie 2009


Ieri, în Duminica dinaintea Naşterii Domnului, în cadrul Sfintei Liturghii săvârşite în Catedrala patriarhală, a avut loc hirotonirea întru arhiereu a părintelui arhimandrit Varlaam Merticariu, ales Episcop-Vicar Patriarhal de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu titulatura Ploieşteanul, în şedinţa de lucru din 28 octombrie 2009. Rânduiala chemării la această înaltă treaptă a slujirii a început la Vecernia de sâmbătă seara.

La finalul Vecerniei săvârşite de preoţii slujitori ai Catedralei patriarhale, a avut loc slujba specială de anunţare şi chemare a candidatului la treapta arhieriei. Prin această slujbă, care se numeşte ipopsifiere, se arată că, după alegerea candidatului de către Sfântul Sinod şi după ce autorităţile de stat au luat act de această alegere, potrivit canoanelor Bisericii şi Statutului Bisericii Ortodoxe Române, precum şi potrivit principiului libertăţii umane, candidatul răspunde în mod liber şi conştient chemării şi responsabilităţii ce vor urma.

Ieri-dimineaţă, la slujba Utreniei, candidatul la arhierie a citit înaintea ierarhilor prezenţi mărturisirea de credinţă, care cuprinde o retrospectivă a istoriei luptei Bisericii cu toate ereziile cu care s-a confruntat de-a lungul veacurilor.

După mărturisirea de credinţă, noul episcop a semnat un act oficial, aşezat pe Sfânta Evanghelie, prin care a certificat că îşi asumă tot ceea ce a mărturisit, precum şi slujirea şi misiunea ce vor urma.

„Vrednic este!“

În cadrul Sfintei Liturghii ce a urmat, săvârşită de Întâistătătorul Bisericii nostre, înconjurat de IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Sofronie, Episcopul Oradiei, PS Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Daniil, Episcop administrator al Daciei Felix, PS Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, PS Emilian Lovişteanul, Episcop -Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, şi de un ales sobor de preoţi şi diaconi, candidatul a fost hirotonit episcop, după rânduiala liturgică, primind veşmintele specifice: sacosul, omoforul, engolpionul, crucea şi mitra, la fiecare întrebându-se: „Vrednic este?“ şi mulţimea răspunzând „Vrednic este!“

„Hristos vine în lume pentru toate popoarele care vor crede în El“

După citirea Sfintei Evanghelii, în care s-a istorisit Genealogia Mântuitorului, potrivit Sfântului Evanghelist Matei, Patriarhul României a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat că genealogia pe care ne-o prezintă Evanghelistul Matei ne arată perioada de pregătire şi de aşteptare, cu credinţă şi cu speranţă, a venirii lui Mesia. „În primul rând, Evanghelia de astăzi ne arată că Dumnezeu pregăteşte pe poporul ales şi pe alte popoare ca Fiul Său cel Veşnic, care se face om, să fie primit potrivit pregătirii. Pregătirea aceasta s-a făcut mai ales prin prooroci şi prin persoane care preînchipuiau pe Mesia, pe Hristos. În al doilea rând, învăţăm din Evanghelia de astăzi că nu numai pentru poporul evreu vine Hristos în lume, ci şi pentru alte popoare, pentru toate popoarele care vor crede în El. În al treilea rând, în partea a doua a Evangheliei care s-a citit se vede că Naşterea după trup a Mântuitorului Iisus Hristos nu este una obişnuită, nu este o naştere din iniţiativă bărbătească, nici din poftă trupească. Este o naştere care se realizează din iniţiativa lui Dumnezeu, astfel că Pruncul care se naşte din Fecioara Maria S-a zămislit de la Duhul Sfânt, aşa cum se spune în Crez, şi zămislirea Lui s-a făcut în mod neobişnuit“, a spus PF Părinte Patriarh Daniel.

O temeinică formare pastorală, duhovnicească şi monahală

La finalul Sfintei Liturghii, PS Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, în calitate de secretar al Sfântului Sinod, a citit Actul Patriarhal, prin care noul episcop a fost recunoscut ca Episcop-Vicar Patriahal, cu titulatura Ploieşteanul - „Luând act că propunerea noastră a ţinut seama de existenţa unui post vacant de episcop-vicar patriarhal la Patriarhia Română, încă din luna aprilie 2006, şi are în vedere soluţionarea multiplelor şi complexelor probleme care se derulează prin Cancelaria Sfântului Sinod, sectoarele Administraţiei Patriarhale şi ale instituţiilor centrale bisericeşti cu scop misionar, acordarea importanţei cuvenite şi coordonarea eficientă a activităţilor cu caracter cultural-educativ, misionar-filantropic şi social, administrativ-economic şi edilitar-gospodăresc la nivelul Patriarhiei Române“ - , arătându-se, de asemenea, că această alegere şi hirotonia s-au făcut apreciindu-se că preacuviosul părinte arhimandrit dr. Varlaam Merticariu are o temeinică formare pastorală, duhovnicească şi monahală, desăvârşită în peste 11 de ani de viaţă călugărească şi de slujire la sfântul altar, o solidă instruire teologică şi o vastă cultură în domeniul istoriei bisericeşti universale şi al ortodoxiei româneşti, o îndelungată şi rodnică experienţă la catedră.

„O demnitate mai mare şi o slujire mai grea“

În continuare, Întâistătătorul Bisericii noastre i-a dăruit noului Episcop-Vicar Patriarhal mantia şi toiagul, însemne ale slujirii arhiereşti, iar PS Varlaam a binecuvântat poporul în noua sa demnintate. PF Părinte Patriarh a rostit, cu această ocazie, un cuvânt de felicitare pentru noul episcop hirotonit şi a mulţumit lui Dumnezeu pentru dăruirea unui nou slujitor, subliniind: „Avem mare nevoie, aici la Patriarhie, de ierarhi care să reprezinte, ca delegaţi ai Patriarhului României, Biserica în diferite momente importante, atât din viaţa Bisericii, cât şi din viaţa ţării noastre, şi, de asemenea , să reprezinte Biserica noastră peste hotare, în diaspora română şi la întruniri internaţionale, ca manifestare a faptului că Patriarhia Română, Biserica Ortodoxă Română, are relaţii de dialog şi cooperare mai întâi cu Bisericile Ortodoxe surori şi apoi cu alte Biserici creştine şi cu organisme internaţionale şi instituţii în care aduce mărturia dreptei credinţe şi mărturia unei vieţi dinamice, a unei vieţi pastorale, misionare, culturale şi sociale, care se desfăşoară în ţara noastră cu multă jertfelnicie, cu multă dăruire de sine. Felicităm pe Preasfinţitul Episcop-Vicar Patriarhal Varlaam, pentru că astăzi primeşte o demnitate mai mare şi o slujire mai grea, aceea a arhieriei“, a spus Preafericirea Sa.

„Mă încearcă sentimentul responsabilităţii chemării în această dumnezeiască slujire“

În final, noul Episcop-Vicar Patriarhal a mulţumit Părintelui Patriarh Daniel, întreg Sfântului Sinod, precum şi clerului şi credincioşilor, exprimându-şi emoţia în faţa acestei înalte slujiri. „Mă încearcă sentimentul responsabilităţii chemării în această dumnezeiască slujire. Cred că lucrarea Duhului Sfânt pe care l-aţi invocat în taina hirotoniei pe care am primit-o astăzi va vindeca şi va completa cele care îmi lipsesc şi nădăjduiesc că sentimentul acesta de responsabilitate îl voi trăi cu bucurie mai târziu. Trăiesc un sentiment de mare onoare, pentru că am fost chemat la cea mai înaltă demnitate bisericească, la arhierie, treapta cea mai înaltă a slujirii sacramentale, despre care Sfântul Ignatie Teoforul, pe care îl prăznuim astăzi, a scris în cuvinte de foc“, a spus Preasfinţitul Varlaam, noul Episcop- Vicar Patriarhal.

0 Responses to PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-Vicar Patriarhal

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare